Boldog Özséb Jurta

Esztergomi Boldog Özséb a Pálos Rend megalapítója (született anno 1200., meghalt 1270 január 20. Pilisszentkereszt). Esztergomi kanonok. Szabadidejében egyházjogi műveket írt. 1246-ban lemondott kanonoki méltóságáról. Javait szétosztotta a rászorulók között, majd a Pilisszántó közelében lévő sziklás rengetegbe vonult. Menedéke a mai Kesztölc határában lévő Hármas Barlang lett. Itt élt remete életet.

A barlang elé egy nagy fakeresztet állított. Egy alkalommal a kereszt előtt imádkozva csodálatos látomásban részesült: az erdő mélyén sok apró lángot pillantott meg. A lángocskák egymás felé tartottak, és végül egy tüzes fénynyalábbá olvadtak össze a kereszt előtt. A keresztről pedig hangot hallott: „Özséb gyűjtsd össze a Remetéket egy szeretet közösségbe!” A látomásnak engedelmeskedve 1250-ben a barlang mellett megépítették monostorukat és a hozzá tartozó templomot.

Boldog Özséb ismerve az egyházjogot, létrehozta a Róma által is elismert I. Remete Szent Pál Rendjét. Boldog Özséb az általa alapított Szent Kereszt Monostorban halt meg. A templom sírboltjában temették el. A Boldog Özséb rendjének címerállata a holló volt.

Jurta felszentelése anno 2018.

Foglalj időpontot.