PROGRAMOK

Rázó Túra Balatongyörök-Becehegyen

Induljon velünk egy felejthetetlen kalandra a Balatongyörök- Becehegy festői domboldalán! A Rázó Túra egy igazi élmény, amely szekéren vezet végig a lankás tájon, ahol a borospincék és a csodás panorámák váltogatják egymást. Kiváló minőségű balatoni borok kóstolása várja a vendégeket, akiknek lehetőségük van több helyi pincészetet is meglátogatni. Közben gyönyörködhetnek a tájban, és élvezhetik a vidám hangulatot, amit a jó társaság és a kiváló borok teremtenek. Ne hagyja ki ezt a különleges élményt, ahol a táj szépsége és a borok zamata összeolvad egy igazi rázós
kalandban.

Festetics-Kastély Keszthely

Az ország egyik legjobban karbantartott, eredeti belső tereivel, berendezési tárgyaival ,csodálatos kertjével rendelkező, keszthelyi Festetics-kastély 200 éven keresztül a Festetics család otthona volt. A keszthelyi Festetics-kastély a 18. század közepétől 200 éven keresztül Magyarország egyik legjelentősebb grófi, majd hercegi családjának, a Festetics családnak az otthona volt. Ma Helikon Kastély néven muzeális intézményként működik. A Festetics család generációról generációra változtatta, módosította és épített hozzá a kastélyhoz barokk, neobarokk és rokokkó stílusban, megcsodálhatjuk magával ragadó látványát.

Tapolca Tavas barlang és Malom-Tó

Tapolca belterületén, a Kisfaludy Sándor utca 3. alatt lévő látogatóépületben, 132 m tszf. magasságban nyílik a barlang mesterséges lejárata. A hidrológiai és morfológiai értékei miatt (1982 óta) fokozottan védett természeti érték lépcsőkkel, járdákkal kiépített, elektromos világítással ellátott szakasza belépődíj ellenében egész évben megtekinthető. A barlangtúra 30 percig tart, a túraútvonal 340 m hosszú, melynek egy részét csónakázva tehetik meg a vendégek. A miocén tenger 13,7 millió évvel ezelőtt alakította ki a barlang befoglaló rétegsorát. Ebben váltják egymást 1–2 cm-es agyagcsík betelepülésekkel a jól kristályosodott rétegek és a márgás rétegek. A felszín alatt mindenhol egyforma mélységben helyezkednek el a rétegek. Enyhén emelkedik a terület É-ra. Emiatt van az, hogy amíg a tavasbarlang legnagyobb része víz alatt fekszik, addig a Kórház-barlang járatai szárazak. A felszín alatt 3–8 m között márgaréteg fekszik, amely nem ereszti át a vizet és meggátolja a felszíni csapadék barlangba jutását. Ez alatt több rétegben váltják egymást 12 m mélységig a homokos, agyagos mészkőrétegek, amelyek alatt jól kristályosodott rétegek vannak.

Zalaszántón található Sztúpa

A magyarországi Buddhista Béke-Szentély Alapítvány elnökének, Tiszteletreméltó Bop Jon (Sunim) koreai buddhista szerzetesnek a kezdeményezésére jött létre ez a szentély, amelyhez jelentős segítséget nyújtottak a tibeti buddhista szerzetesek. A 316 méter magas Világosvár hegyről néz a Balatonra a zalaszántói Béke Sztúpa, mely 30 méter magas és 24 méter széles. Ez Európa egyik legnagyobb sztúpája. Buddha tanításai, ereklyéi és egy 24 méteres életfa található a Sztúpa belsejében. A Buddha szobor Dél-Koreából származik. Őszentsége, a XIV. Dalai Láma, Tenzin Gyatso, 1993. június 17-én ünnepélyes keretek között, nagy örömmel szentelte fel a Béke Sztúpát.  A Béke-Szentély Alapítvány elnökének, Tiszteletreméltó Bop Jon Sunimnek kérésére Őszentsége Drikung Kyabgon Chetsang Rinpoche 2004-ben kinevezte Tiszteletreméltó Lama Konchok Lhundupot és Tiszteletreméltó Lama Konchok Jigmetet rezidens dharma- tanítóknak a zalaszántói Béke Sztúpához. Őszentsége Drikung Kyabgon Chetsang Rinpoche, 2007. április 21-én felszentelte a felújított Sztúpát, majd ezt követően tanításokat adott 1 héten keresztül.

Pálos kolostor

A Balaton-felvidék hegycsoportjának nyugati záró tömbje az Örsi-hegy, ennek keleti oldalában, az erdős hegygerinc mögött, a Klastrom-völgy fölé emelkedő erdős dombocskán állnak a kolostor romjai, amelyek Salföld falu határában, déli irányban találhatók, Ábrahámhegytől légvonalban körülbelül 2,5 km-re. Egy darabig a temető mellett elhaladó földúton autóval is megközelíthető, majd a piros vonallal jelzett turistaúton 2–3 km gyalogtúrával érhető el. Turistaút vezet még Badacsonyörsre (P, K+) és Ábrahámhegyre is.

Csodabogyós- barlang Balatonederics

A 393 méteres tengerszint feletti magasságban, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park fokozottan védett területén nyíló barlang a bejárat mellett is látható, szúrós csodabogyó nevű örökzöld cserjéről kapta nevét, amelynek itt találjuk északi elterjedési határát. A barlang jelenleg ismert járatainak hossza összesen immár 6 kilométer, mélysége -136 m (már most hangsúlyozzuk, hogy a barlangtúrák ennek a hossznak csupán töredékét érintik). Járatai elsősorban tektonikus mozgások során jöttek létre, így túlnyomórészt hasadékfolyosók, termek és aknák jellemzik. Egyes – az itt ismertetett túrák által is érintett – szakaszokon (Függőkert, Meseország stb.) dunántúli viszonylatban igen sok és változatos képződményt (cseppkövek stb.) találunk. Óriási, látványos hasadékai mintegy természetes geológiai szelvényként mutatják be a barlangot magába foglaló felső-triász Edericsi Mészkő Formáció rétegeit.

Foglalj időpontot.