Rika jurta

Atila királyunknak számtalan felesége volt. Azonban egy nőt vett igazából feleségül. Szerelmükből Csaba királyfi született meg. Ki volt Ő, ki ez a Nő? Rika királynő pataka, erdeje a Rika térségben Erdélyben található. Honoria a 6 éves öccsének, III Valentinianus császárnak a társcsászárnője (425 kr. u.). A gyermek Atila a császári udvarban túszként nevelkedett, itt barátságot kötöttek.  Rika ambiciózus és buja nőszemély volt. Talán még merényletet is szervezett szeretőjével, Eugeniussal. 449-ben a császár Konstantinápolyba száműzi, itt palota őrizetbe vették. Valentinianusnak politikai érdeke volt nővérét feleségül adni Bassus Herculanushoz, egy római szenátorhoz.

A megalázott Honoria levelet küldött Atila hun királynak mellékelve a gyűrűjét. A levélben szövetséget ajánlott neki, amit Atila házassági ajánlatként értelmezett és hozományként Galliát követelte menyasszonya számára. Honoria ajánlata jó okot biztosított Atilának régi galliai terveinek valóra váltásához. Honoriát 450 kr. u. februárjában hazavitték Rómába, látszatból férjhez adták, majd örökre eltűnt a forrásokból. Honoria halálának pontos helye és ideje nem ismert. Ismert azonban, hogy Ravennában, a család temetkezési helyén nem temették el. Atilának tett házassági ajánlata lehetett a végső oka emlékezete eltörlésének.

Csaba királyfi Honoriushoz menekül az elvesztett testvérháború után. Honoria Honorius unokahuga. A Rika jurta felszentelésével Honorica szelleme a jurta küszöbébe költözött, és így biztosít menedéket a jurta lakóinak.

Rika Jurta felszentelése anno 2018.

Foglalj időpontot.