Honismereti túra

Honismereti túránk részeként vendégeink ellátogathatnak a Balaton-felvidék gyönyörű tájaira. A kirándulás érinti a Káli-medencét, amely a Balaton-felvidéki Nemzeti Park részeként reprezentatív képviselője az itteni vidéknek, de egyedi természeti kincsekben sem szűkölködik. Félszáznál is több forrás, több tucatnyi kis tó található területén, növényvilága sokszínű, geológiai felépítése összetett. A vonyarcvashegyi Szent Mihály-domb valaha a Balaton egyik szigete volt, a földmozgások során alakult ki a ma 136 méteres dolomitképződmény. Tetején hazánk egyetlen épen maradt halászkápolnája található, a Szent Mihály-kápolna. Szintén a túra programjába tartozik a Szent György-hegy meglátogatása is, amely Balaton-felvidék egyik jellegzetes tanúhegye, oldalán hatalmas bazaltoszlopokkal. A heggyel kapcsolatos mondák egy része Szent György és a sárkány legendájához köthető.

Pic

Római kori túra

Római kori túránk során a történelmet kedvelő vendégeink felkereshetik a tájegység ókori emlékeit. Fenékpusztán a IV. században épült római erődítmény (amely akkoriban valószínűleg a Valcum nevet viselte) maradványait tekinthetik meg. Hévíz egyik városrészében, Egregyen egy olyan ókori település megmaradt részeit láthatják, amely akkoriban négy évszázadon keresztül lakott volt - ez a Balaton-felvidék egyik legjelentősebb lelete. A harmadik fontos állomás Balatongyörök, ahol a Szépkilátónál található Római-forrás egy római fürdőt és a hozzá tartozó villát látta el annak idején vízzel. Környékét 2001-ben újították fel, ma egy kőkúton keresztül csörgedezik.

Pic

Pálos kolostorok túra

A kolostorokat körbejáró túránkon vendégeink ellátogathatnak Magyarország legrégebbi pálos romjaihoz. Az elpusztult örményesi vagy örvényesi pálos kolostor helyén emlékművet tekinthetnek meg a mai Zalacsány területén. A Keszthelyi-hegységnél, Vállustól délkeletre is sikerült feltárni a romjait egy évszázadokkal ezelőtt elpusztult pálos rendi kolostornak, így ez a helyszín sem maradhat ki az úti célok közül. Uzsa, amely egy község Veszprém megyében, a Tapolcai járásban, szintén egy középkori pálos kolostor romjairól nevezetes. Az ugyancsak Tapolcához közeli Sáskán egy forrástól kiindulva ösvényen keresztül az egykori Szent Jakab kolostor romjaihoz juthatnak el a résztvevők. A kőkúti pálos kolostor maradványait edig a mai Salföld falu határában, az Ábrahám-hegyen találják meg.

Pic